Poliția de Frontieră are două noi nave în dotare

Azi, 19.01.2023, în Portul Constanța, în prezența inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor de poliţie Victor-Stefan IVASCU, s-a desfăşurat ceremonialul de intrare în serviciu și acordare a pavilionului pentru două nave maritime de patrulare (proiect FCS 4008 PATROL).

Poliția de Frontieră are două noi nave în dotare
Sursa foto :politiadefrontiera.ro

Proiectul a fost demarat în luna martie a anului 2021, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a două nave maritime de patrulare – Damen FCS 4008 PATROL cu grupul olandez Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands. Contractul s-a derulat în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex, procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă.

Valoarea contractului a fost de 154.633.657 de lei (26 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, navele intrând în dotarea PFR la sfârşitul anului 2022.

Achiziția de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Poliţiei de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenţie operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora.