Preţul gigacaloriei pentru constănțeni a rămas neschimbat

Preţul gigacaloriei plătit de locuitorii Constanţei în primele trei luni ale anului 2021 va rămâne la aceeaşi valoare de 250 de lei

Preţul gigacaloriei pentru constănțeni a rămas neschimbat

Consiliul local Constanța a aprobat, astăzi, două proiecte de hotărâre care prevăd, pe de o parte, majorarea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T de către R.A.D.E.T. 

Preţul gigacaloriei plătit de locuitorii Constanţei în primele trei luni ale anului 2021 va rămâne la aceeaşi valoare de 250 de lei, subvenţia suportată de municipalitate fiind de 311,41 de lei pe gigacalorie, au decis marţi, într-o şedinţă extraordinară, consilierii locali. Consilierul local PSD Costin Răsăuţeanu a propus un amendament prin care ar fi dorit să se stabilească un preţ de 200 de lei pentru gigacalorie pentru populaţie, însă acesta nu a fost aprobat. Proiectul a trecut cu 19 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 2 “abţineri”.
Potrivit primarului Constanţei, Vergil Chiţac, este menţinut preţul pentru populaţie de 250 de lei/gigacalorie, în contextul în care ANRE a majorat la 561,41 de lei gigacaloria şi, astfel, subvenţia acordată de administraţia locală creşte de la 276 de lei, la 311,41 de lei/gigacalorie.
Chiţac şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că ANRE majorează preţul gigacaloriei fără să se consulte cu autorităţile locale.
„De ce mi se pare nedrept? Noi, constănţenii, folosim 100% din ceea ce produce CET-ul, cu alte cuvinte, suntem clienţi captivi cumva unul altuia, adică CET-ul produce numai pentru noi. E adevărat că CET-ul ţine de Ministerul Energiei şi de ANRE, dar din moment ce noi suntem cei care le dăm banii, îi finanţăm şi le plătim serviciile astea, era drept ca ANRE să ne întrebe şi pe noi înainte de a stabili şi a face majorările de preţuri. Lucru care nu se întâmplă. (…) Deci, din punctul ăsta de vedere mi se pare nedrept, dar este o decizie pe care trebuie să o aplicăm“, a spus primarul în timpul şedinţei Consiliului Local Constanţa.
Pe 11 noiembrie, consilierii locali au votat ca preţul gigacaloriei plătite de locuitorii municipiului Constanţa să rămână, în lunile noiembrie şi decembrie 2020, la aceeaşi valoare ca şi în sezonul rece trecut, de 250 de lei, el fiind subvenţionat de municipalitate.
Numărul beneficiarilor de energie termică furnizată în sistem centralizat, în municipiul Constanţa, este de aproximativ 50.000.