Biden l-a numit dictator pe Vladimir Putin

Războiul va lăsa Rusia mai slabă și restul lumii mai puternică

Biden l-a numit dictator pe Vladimir Putin
Foto: Jim Lo Scalzo/Pool/AP

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a atacat marţi dur pe liderul rus Vladimir Putin, numindu-l un "dictator" care este acum izolat de lume mai mult ca oricând. Vladimir Putin "s-a înşelat", "suntem pregătiţi, suntem uniţi", a spus Biden în primul său discurs despre Starea Uniunii la Washington, cerând Congresului american să ovaţioneze în picioare poporul ucrainean care "nu se teme de nimic", relatează AFP.

Preşedintele rus "a crezut că Occidentul şi NATO nu vor răspunde". Dar "Putin este acum mai izolat ca oricând de restul lumii", deoarece în lupta împotriva "autocraţiei", "democraţiile sunt pregătite", a adăugat el, enumerând sancţiunile fără precedent care s-au abătut asupra Rusiei după invazia din Ucraina.

Totuşi, "dacă dictatorii nu plătesc preţul pentru agresiunea lor, ei provoacă şi mai mult haos", a avertizat cel de-al 46-lea preşedinte din istoria SUA referindu-se la liderul de la Kremlin.

El i-a ameninţat pe oligarhii ruşi cu confiscarea "iahturilor, apartamentelor de lux şi a avioanelor lor", un grup operativ al Departamentului de Justiţie al SUA urmând să se axeze pe urmărirea penală a activităţilor criminale ale acestora.

Biden a promis că Putin va plăti un preţ ridicat continuu pe termen lung.

Într-adevăr, presiunea internaţională asupra Rusiei este din ce în ce mai mare, scrie AFP.

Gartone Lăcrămioara-lumeapresei.ro