Fregata "Regele Ferdinand", prima navă de război a României pe o medalie emisă de statul român

Ediția limitată a medaliei aniversare „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I - Întregitorul / Fregata” conține 130 de exemplare, 90 din argint și 40 din cupru, care prezintă profilurile stilizate ale celor două nave de război și chipul monarhului alături de Arcul de Triumf.

Fregata "Regele Ferdinand", prima navă de război a României pe o medalie emisă de statul român
Sursa foto :Forțele Navale Române

Vineri, 2 octombrie, la sediul Muzeului Național al Marinei Române, s-a desfășurat lansarea oficială a medaliei aniversare „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I - Întregitorul / Fregata”.Medalia realizată de Monetăria Statului marchează două aniversări deosebite pentru paginile de istorie ale României, împlinirea a 155 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I și a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat denumirea ilustrului monarh, distrugătorul „Regele Ferdinand”, tradiție continuată astăzi de fregata „Regele Ferdinand”.
La lansare, au fost prezenți foștii comandanți ai fregatei „Regele Ferdinand”, actualul comandant și conducerea Flotei. Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului sâmbătă, 3 octombrie, orele 09.30-16.00, și duminică, 4 octombrie, orele 09.30-13.00.

Ferdinand I al României „Regele României” (1914 – 1927) a fost „Întregitor al României Mari”, sub sceptrul său realizându-se Marea Unire din decembrie 1918 - cel mai important act din istoria poporului român. A devenit primul rege al tuturor românilor.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor, alături de Regina Maria. În discursul său, Regele Ferdinand a spus:

Punând pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei romane, coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte au făcut-o pe veci coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională, şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire, de la Tisa până la Nistru şi până la Mare.

În cei 13 ani de domnie, România a cunoscut mari progrese pe toate planurile (cultural, politic, economic), un dinamism cu adevărat remarcabil, care a demonstrat în mod grăitor vocația constructivă şi inteligența poporului român, cu care regele Ferdinand s-a identificat.

Regele Ferdinand a fost sincer dedicat românilor, sub cârmuirea sa înregistrandu-se cea mai înfloritoare perioada a statului românesc modern.

În onoarea Regelui Ferdinand I Întregitorul, cele două nave emblematice de război ale Marinei României – Fregata „Regele Ferdinand”, aflată acum în dotarea Forțelor Navale Române, precum și Distrugătorul „Regele Ferdinand”, casat în anul 1961 – poartă numele Regelui „cel Loial”.

Fregata „Regele Ferdinand” a fost numită nava comandant a portului militar Constanţa, preluând ştafeta de navă amiral a Forţelor Navale Române.

Specificații tehnice:

• Material: Argint 925‰

- Diametru: 60 mm

- Greutate: 176,8 grame

- Calitate: patinată

- Pret: 932 lei tva inclus

# Tiraj fix: 90 bucăți

• Material: Aliaj de cupru

- Diametru: 60 mm

- Calitate: patinată

- Pret: 375 lei tva inclus

# Tiraj fix: 40 bucăți