Săptămâna Patimilor

Săptămâna Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv. Conform rânduielilor canonice, în această săptămână se ajunează până spre seară. Caracteristica esentială a acestei săptămâni sunt Deniile.

Săptămâna Patimilor
Săptămâna Patimilor

Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor Domnului

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, pri­mește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și a­mes­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător.

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să în­dulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici. Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pier­zării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fă­ră­delegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău.

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistie­rul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închi­­puirea icoanei Tale.

Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hră­nește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale. Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.

Duminica Floriilor simbolizează intrarea Mântuitorului Hristos în Ierusalim. 
Luni este considerată ca fiind prima zi a Patimilor lui Iisus. Este adusă in Biserica icoana tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt.La fel și Mântuitorul a fost vândut de Iuda.
Marți este ziua în care Iisus le-a povestit ucenicilor săi două parabole:cea a celor zece fecioare și a talanților. 

Miercuri este ziua în care Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi,în semn de căință, in timp ce se afla în casa lui Iosif  cel lepros.Tot în această zi Iuda la vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginti. 

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. Este ziua în care se amintește Cina cea de Taina.La această Cină, Iisus spala picioarele celor 12 ucenici și le spune că unul dintre ei l-a vândut. La Cina cea de Taina ,Iisus instituie Sfânta Taină a Împărtășaniei. După Cină,Iisus merge în grădină Ghetsimani să se roage,de unde este ridicat de farisei și dus în fața lui Pilat.

În Vinerea Mare se ține post negru,deoarece este considerată ca fiind ziua care marchează momentul suferințelor pe care Mântuitorul le-a îndurat în drum spre Golgota, acolo unde a fost răstignit. 

Ultima zi din Săptămâna Patimilor Sâmbăta Mare,marchează momentul in care trupul Mântuitorului este îngropat. Este pasul pe care Iisus îl face în iad, oferind tuturor morților posibilitatea de a învia în Viața de Apoi.

Slujbele săvârșite în Săptămâna Patimilor:

Luni dimineață se săvârșește Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, iar seara, Denie.
Marți dimineață se săvârșește Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, iar seara, Denie.
Miercuri dimineața se săvârșește Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, iar seara, Denie. 

Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post ,colivă ,vin și fructe.  În după amiaza Joii Mari se fac cele mai importante copturi de Paște:pască, cozonaci. Tot în această zi se vopsesc ouăle.Vopseaua roșie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos,răstignit pe cruce, pentru mântuirea lumii. Seara, credincioșii merg la biserică la Denia celor 12 Evanghelii. Sa nu uităm că tot în această zi se săvârșește Liturghia Sf.Vasile cel Mare.

Vinerea Mare este zi aliturgica, adică nu se săvârșește nici o Sfânta Liturghie. Are loc scoaterea Sfântului Epitaf și așezarea lui pe o masa în mijlocul bisericii. Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sf. Epitaf, apoi acesta este așezat pe Sfânta Masă din Altar unde rămâne până la Înălțare. 

Sâmbăta seara se pregătește coșul cu bucate,ce va fi dus la biserică pentru sfințire. În el se pun oua roșii, pasca,cozonac și preparate din carne,acoperite cu cel mai frumos ștergar din casă. Apoi credincioșii merg la slujba de Înviere și iau lumina pe care o aduc acasă, unde pun deja și prima masă de Paște.

Preot Purcărea Nicolae