POSTUL PAȘTELUI 2021:Începe cel mai lung și aspru post din an

Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 01 mai

POSTUL PAȘTELUI 2021:Începe cel mai lung și aspru post din an
Preot Paroh Purcărea Nicolae

Preot Paroh Purcărea Nicolae,de la Biserica cu hramul ,,Sf.Gheorghe'' ,din Ovidiu,cuvânt pastoral:,,Cel mai de seamă între sărbătorile domnești este Praznicul Învierii Domnului . Provenit de la egipteni , apoi preluat de evrei ( de la cuvântul Pesah = trecere ) , cuvântul “ Paști “, a fost introdus în limba română după forma bizantino - latină - Paschae . Evreii numeau Paști sau sărbătoarea azimilor , în amintirea trecerii prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului , care se prăznuia la 14 Nisan și coincidea cu prima lună plină de după echinocțiul de primăvară .
Pentru noi , creștinii , Paștele simbolizează trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer .
Suntem la începutul postului , în prima săptămână , când , în toate bisericile se săvârșesc slujbe neîncetat . Din această seară se cântă Canonul Sf Andrei Criteanul , care este mai degrabă un dialog al omului păcătos cu propria sa conștiință , meditație biblică și rugăciune de pocăință .
Cu inima plină de smerenia vameșului , cu strigătul fiului risipitor și cu gândul la înfricoșătoarea judecată , Sf Andrei Criteanul ne arată puterea pocăinței ca leac și lumină a învierii sufletului din moartea păcatului .
Acest canon continuă marți , miercuri și joi , făcând posibilă prezența credincioșilor ca toți să cânte într-un singur glas : “ Miluiește-mă , Dumnezeule , miluiește-mă ! “
Așadar , postul este specific omului care ascultă de Dumnezeu din convingere , se abține de la unele lucruri , în semn de cinstire a divinității . Înfrânarea de la mâncăruri și băuturi trebuie să fie însoțită de abținerea de la toate gândurile rele care se transformă în păcat ( mânia , invidia , hula ,  mândria , etc ).
Astfel spus , trebuie să postim cu gândul , cu cuvântul , cu faptele , cu simțurile și în general să ne înfrânăm de la tot ceea ce dăunează vieții noastre duhovnicești .
Cu acest ritm vom străbate zilele postului , îndreptându-ne spre cea mai mare sărbătoare a creștinătății - Învierea Domnului''.